Klik hier voor onze huidige coronamaatregelen.

Kamermuziek header overons

Over Souvenir

Koninklijke Souvenir Kamermuziek is een stichting zonder winstoogmerk die al tientallen jaren musici en ensembles van de absolute wereldtop naar Tilburg haalt. U kunt deze concerten beleven door losse entreebewijzen of een zeer voordelig abonnement aan te schaffen.

Ontdek

Voorafgaand aan een aantal concerten organiseren wij luisterlessen in de Souvenir Academie. Door middel van een uitgebreide toelichting op de composities die uitgevoerd worden leggen wij de diepere lagen van een muziekstuk bloot.

Dsc
Souvenir

Beleef

Souvenir des Montagnards programmeert de wereldtop in kamermuziek. De Concertzaal is qua capaciteit uitermate geschikt voor deze concerten. We zorgen ervoor dat de sfeer intiem blijft en dat alle aandacht gericht is op de musici.

Ontmoet

Na het concert bent u van harte welkom in de lounge van de Concertzaal. Een goede gelegenheid om iets te drinken en met andere muziekliefhebbers na te praten over het concert. In de meeste gevallen zullen ook de uitvoerende musici (even) binnenlopen. Voor een praatje, een vraag of een korte toelichting. Geregeld zijn er cd’s van de musici te koop. Overigens, het drankje in de pauze is gratis.

Kamermuziek img ontmoet

Historie

De kamermuziekserie van ‘Koninklijke Liedertafel Souvenir des Montagnards’ behoort tot de beste van Nederland. Begin 19e eeuw ontstond de kamermuziekserie, toen een groep bergzangers uit de Franse Pyreneeën een concert verzorgde. Op een viertal Tilburgse jongelui maakte dit veel indruk. Tijdens de carnavalsdagen van 1845 trokken zij, verkleed als de bergzangers, langs vrienden en bekenden om al zingend geld op te halen voor liefdadigheidsinstellingen.

Souvenir gebouw in 1900 hr kwaliteit foto nr.3001
Concertzaal souvenir 1904 foto nr. 52408

27 oktober 1845 is de officiële oprichtingsdatum. Op deze dag gaf het viertal een concert en sloten verschillende Tilburgers zich bij hen aan. Het koor ‘Liedertafel Souvenir des Montagnards’ was een feit. Pas zo’n 20 jaar later trad het eerste formele bestuur aan en krijgt Souvenir langzaamaan het karakter van een sociëteit met de zangkunst als uitgangspunt voor het samenzijn.

Ruim tien jaar later wordt de Souvenir als rechtspersoon (‘Vereeniging’) erkend, waarna een stuk grond kan worden gekocht om een eigen verenigings- en concertzaal te bouwen. Deze zaal is in 1877 in gebruik genomen. Hier werden naast kooruitvoeringen ook kamermuziekconcerten georganiseerd.

Souvenir weigerde zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan te sluiten bij de Duitse Cultuurkamer, waardoor alle muzikale activiteiten vrijwel stil kwamen te liggen. Na de oorlog moest alles weer worden opgebouwd. In deze tijd was Dré van Spaendonck de drijvende kracht. Na zijn overlijden trad Han Loevendie in 1958 aan als organisator van de kamermuziekserie, een functie die hij tot januari 2002 met veel toewijding heeft vervuld. Hij slaagde erin om er een goed lopende concertserie van te maken, met artiesten van wereldfaam, volle zalen en een stevige financiële basis.

Historie1
Schermafbeelding 2021 05 27 om 14.18.21

Tot en met het seizoen 1965/66 vonden de concerten plaats in het door de Souvenir in 1877 in gebruik genomen gebouw gelegen aan de Willem II-Straat 29. Sinds het seizoen 1966/67 vinden de concerten plaats in de Aula van de Universiteit van Tilburg en m.i.v. concertseizoen 2011/12 in de Concertzaal Tilburg. Sinds 23 juni 1902 draagt de vereniging het predicaat ‘Koninklijke’.