zondag 21 februari 2021

WIENER MOZART TRIO – GEANNULEERD

– Dit concert is geannuleerd! – ‘Families that play together, stay together’, zou men kunnen zeggen. Net zoals het Quatuor Tchalik is ook het Wiener Mozart Trio een familiale aangelegenheid. Aan het klavier Irina, op cello Diethard en op viool, hun zoon, Daniel Auner, die sinds 2017 in het familiebedrijf speelt.
Het trio is natuurlijk al jaren actief, sinds 1991, en dat hoort men elk concert weer: verfrissende interpretaties die vloeien uit een geheel eigen artistieke visie. Door ongebonden te zijn aan de slepende contracten die orkestbanen met zich meebrengen, kunnen de musici zich, letterlijk en figuurlijk, vrij verplaatsen in de artistieke ruimte. Als ware het een roeping concerteert het trio met bevlogen spontaniteit, teruggrijpend naar oorspronkelijke partituren en uitvoeringspraktijken.

Het spreekt voor zich dat het Wiener Mozart Trio de gelijknamige componist op de lessenaar zet, daar hij ook een van de eerste componisten in het genre was. Het G-majeur trio is dan ook uiterst Mozartiaans: Albertijnse bassen, een muzikaal begeleidingsfiguur vernoemd naar de Italiaanse componist Domenico Alberti (1710-1740), en sierlijke melodielijnen die doen denken aan zijn sonates voor piano solo. Het Bes-majeur trio is minstens even elegant, zij het expressiever. Chromatische voorhoudingen krijgen net wat meer ruimte en spannende, dissonante knipogen worden net wat langer aangehouden – doch nimmer wordt het grazioso karakter ondermijnd. Schumanns F majeur Trio is, met beide voeten in de Romantiek, al wat avontuurlijker. Terwijl transparantie en balans nog heersten in Mozart, bouwt Schumann op deze klassieke blauwdruk verder. De regels der harmonie en contrapunt zijn duidelijk maar worden door de Romanticus gebogen en verdraaid maar nooit verbroken. Een zoektocht naar vernieuwing binnen de grenzen van simpele elegantie.

Twaalf jaar na hun vorige fenomenale optreden in onze serie presenteren wij u graag een middagconcert dat u opnieuw betoverd achterlaat.

  Programma:

  Mozart

  Piano Trio no. 2 in G major, K 496

  Piano Trio no. 4 in B flat major, K 502

  Schumann

  Piano Trio no.2 in F major Op. 80