dinsdag 19 januari 2021

SEVERIN VON ECKARDSTEIN & FRIENDS – GEANNULEERD

– Dit concert is geannuleerd! – Al viermaal heeft Kamermuziek Souvenir u kunnen trakteren op Koningin Elisabeth-Winnaar Severin von Eckardstein. Telkens weer wist de pianist ons te verrassen met een fantastisch repertoire: solo-recitals die betoveren, kamermuziekconcerten die begeesteren. Ook deze keer zien wij hem graag ons podium beklimmen, wederom omringd door de crème van de Klassieke muziek zoals Isabelle van Keulen – wereldberoemd in Nederland als jurylid in het Tv-programma ‘Maestro’.
Von Eckardstein leerde het klavier temmen aan het Berlijnse Conservatorium en wist zich verder te ontwikkelen bij klinkende namen als Alfred Brendel en Menahem Pressler (in 2018 nog bij ons te gast). Naast het Koningin Elisabeth-concours won hij ook verschillende prijzen op de Leeds International, de ARD-competitie en de Ferruccio Busoni-competitie te Bozen. Tevens is hij verschillende malen gehuldigd om zijn interpretatie van hedendaags repertoire. Conclusie: zijn reputatie als vaandeldrager van een generatie Duitse pianisten is verdiend.

Op het programma staan slechts twee werken maar niet de minste. Sergej Tanejev en diens Klavierkwintet in g klein is minder bekend in Nederland maar wint gegarandeerd uw hart. Tanejev was bevriend met o.a. Tchaikovsky en Rimsky-Korsakov, die hem kenden als een meester in het vak Contrapunt. Zijn kwintet staat dan ook bol van de meeslepende melodieën die dramatisch in dialoog treden en elkaar continu verder stuwen.
Het Klavierkwintet van Edward Elgar is een enorm werk dat ondanks diens lengte geen seconde verveelt. In drie bewegingen gooit Elgar alles in de strijd om de luisteraar te verleiden: markante thema’s en motieven, intrigerende schijnbewegingen, muzikale dialogen, koralen, uitbarsting en verstilling met verschillende harmonische hoogtepunten die het hart doen bloeden.

    Programma:

    Elgar

    Klavierquintett a-Moll Op. 84

    Tanejev

    Klavierquintett g-Moll Op. 30

Foto 1: © Irène Zandel