woensdag 19 augustus 2020

QUATUOR TCHALIK

Het Quatuor Tchalik is een ongezien fenomeen op het concertpodium: vier kinderen van hetzelfde gezin, twee broers en twee zussen, spelen samen in een strijkkwartet. Al van jongs af aan werd hen muziek met de paplepel gegeven. Het instrumentarium van het viertal leidde al gauw tot een samenspel dat vervolgens de basis werd van hun muzikale ontwikkeling, een wegwijzer doorheen harmonie, samenspel en muzikaliteit.

De jonge telgen van het Franse gezin met Russische wortels spelen al sinds 2013 samen -soms vergezeld door broer en pianist Dania Tchalik. In de afgelopen 7 jaren ontwikkelden zij zich, als individuen en als ensemble, bij musici van o.a. het Quatuor Ysaye en het Artis Quartet. Deze brede onderlegging in het klassieke en romantische repertoire ligt aan de basis van hun voorliefde voor hedendaagse muziek. Dat valt ook aan het programma af te lezen: Beethoven als fundament, een kleurrijke Ravel, een grauwe Shostakovich en een nieuw werk van de hedendaagse componist Pierre Farago, die ook bij het concert aanwezig zal zijn. Farago werd 1969 in het Franse Caen geboren. Hij studeerde orgel, piano en harp aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs en sleepte daar in totaal vijf eerste prijzen in de wacht voor orgel, harmonie, contrapunt, orkestratie en compositie. In 1997 was Farago finalist van de Internationale Compositie van de Koningin Elisabeth Wedstrijd; daarna ontving hij nog diverse andere onderscheidingen zoals bijvoorbeeld de Pierre Cardin Prix de Composition.

Na hun fenomenale optreden van Quatuor Tchalik tijdens de Quatuor à Cordes Biennale 2020 te Parijs werd duidelijk dat men zich geen zorgen hoeft te maken: de toekomst van het strijkkwartet is verzekerd!

  Programma:

  Beethoven

  "Quartetto Serioso" Op. 95 in f minor

  Shostakovich

  Quartet N°13 Op. 138

  Farago

  String Quartet Premiere

  Ravel

  String Quartet Op. 35 in F major

Foto 1: © Steve Murez