maandag 09 november 2020

NEW ZEALAND STRING QUARTET

Al meer dan 30 jaar maakt het New Zealand String Quartet furore als een van de weinige klassieke ensembles down under die zich kunnen meten op het internationale niveau. Hun open communicatie via sociale media en creatieve programmatie zijn een zeldzaam iets in het klassieke landschap. Zonder muzikaliteit op te offeren stellen zij zich open voor hun omgeving. Het kwartet speelt dan ook veel en graag in zijn eigen omgeving met een goed gevulde Nieuw-Zeelandse agenda. Buiten de landsgrenzen tonen ze zich als promotor van eigentijds en klassiek repertoire dat buiten de lijntjes durft te kleuren van genrescheidingen. De flexibiliteit die nodig is om hierin te slagen legde hen geen windeieren: het kwartet is veelgevraagd en felbegeerd.

Gelukkig hebben wij het kwartet te pakken gekregen voor een programma gewijd aan de Alvader van de Romantiek: Ludwig van Beethoven, die 250 jaar jong is in 2020. Het is soms moeilijk kiezen voor strijkkwartetten, omdat de 16 werken die de componist heeft neergepend zo verscheiden zijn. Onze keuze viel al gauw op opus 131 in C# klein: een monumentaal bouwwerk vol zelf-referentie, geschreven in 7 bewegingen die in elkaar vloeien. Beethoven zelf had een voorliefde voor dit late kwartet, gedeeld door componisten zoals Schumann en Schubert. Ook theoretici en musicologen dragen het kwartet een warm hart toe, met felle discussies over religie en spiritualiteit tot gevolg.
Kamermuziek Souvenir verwelkomt graag een van de beste strijkkwartetten van het zuidelijk halfrond op ons podium, uniek in onze streek!

    Programma:

    Beethoven

    Strijkkwartet No. 13 in Bes Op.130 (met Große Fuge)

    Strijkkwartet No.14 in cis Op. 131