woensdag 26 mei 2021

ENRICO PACE, ALEKSEY SEMENENKO & ALEXEY STADLER – GEANNULEERD

– Dit concert is geannuleerd! – Als laatste concert in onze reeks presenteren wij u een pianotrio met enkele verbluffende namen: op cello de Rus Alexey Stadler, die in 2016 een sensationeel debuut had op de BBC Prom onder Vasily Petrenko. Stadler heeft zijn debuut te danken aan zijn Noorse collega Truls Mørk, die wegens ziekte niet in staat was Shostakovichs 1e celloconcert te spelen; Alexey werd als last minute vervanger opgetrommeld. Op de dag van het concert arriveerde de toen nog vrij onbekende 25-jarige cellist om half vier ’s middags op het Londense vliegveld Heathrow. Ruim een uur na aankomst begonnen de repetities in de Royal Albert Hall en om half acht ’s avonds begon het concert. Zo redde hij werkelijk op het allerlaatste moment een belangrijk concert van de BBC Proms, waarvoor hij nadien door The Guardian werd gehuldigd.

Op piano vinden wij de Italiaanse pianist Enrico Pace, die sinds zijn winst op het Franz Liszt Pianoconcours in 1989 (twee jaar voor Stadlers geboorte!) de internationale podia afreist. Opmerkelijk detail is dat Wibi Soerjadi op dat concours toen de derde plaats behaalde. Sindsdien heeft Enrico Pace opgetreden in vele steden in Europa en maakte hij een tournee door Australië waar hij optrad met de symfonieorkesten van Sydney en Melbourne. Ook werkte hij met het Nationaal Philharmonisch Orkest van Warschau en het Noord Nederlands Orkest.

De viool wordt bemand door Aleksey Semenko uit de Oekraïne, die in 2015 bij het Koningin Elisabeth Concours de tweede prijs wegkaapte en het Boris Goldstein Vioolconcours won.
Semenko was al eerder te gast in 2017, waar hij ons allen wegblies met zijn krachtige doch gevoelige interpretaties van Schubert, Grieg, Tchaikovsky en Saint-Saëns.
Drie krachtige spelers die samen het podium bestijgen en ons zullen betoveren. De samenwerking van het Trio Pace, Semenko, Stadler is in Nederland ongezien: een unicum in onze kamermuziekserie, enkel en alleen bij Kamermuziek Souvenir.

  Programma:

  Shostakovich

  Piano Trio c-moll Op. 8

  Beethoven

  Piano Trio c-moll Op. 1/3

  Brahms

  Piano Trio H-Dur Op. 8

Foto 1: © Marie Staggat