dinsdag 26 mei 2020

CALIDORE STRING QUARTET & SOPHIKO SIMSIVE

Virtuositeit, muzikaliteit, beheersing: in onze zoektocht naar kwaliteit verliezen we ons maar al te vaak in deze grote woorden, een niet-aflatende drang naar perfectie op het concertpodium. Hoewel deze woorden ook van toepassing zijn op het Calidore String Quartet, ligt hun aanlokkelijkheid en kracht toch elders: genieten, van de muziek én van het uitvoeren.

Sinds 2010 blaast het kwartet het klassieke repertoire nieuw leven in. De musici – violisten Jeffrey Myers en Ryan Meehan, altviolist Jeremy Berry en celliste Estelle Choi – brengen hun uniek dramatisch instinct naar de concertzaal, waarbij de klanken van snaar en boog vertaald worden naar conversaties en discussies: muzikaal duelleren. De energie spat van het podium af, van Bach tot Stravinsky, en valt duidelijk in de smaak van publiek en recensent. Het Calidore kwartet – een amalgaam van Californië en ‘doré’, Frans voor ‘gouden’ – vangt de ene lovende recensie na de andere, aangevuld met een prijzenkast die menig musicus kan benijden: de hoofdprijs op de M-Prize International Chamber Music Competition 2016 aan de universiteit USA GEORGIË van Ann Arbor, Michigan, waarbij de M niet alleen deze Noord-Amerikaanse staat aanduidt, maar ook de Mega-som die het Quartet daarmee heeft verdiend: niet minder dan 100.000 Dollar.

Andere belangrijke onderscheidingen zijn de Borletti-Buitoni Trust Fellowship Award en een driejarige residentie bij de Chamber Music Society of Lincoln Center in New York.

Calidore wordt vergezeld door de Georgische pianiste Sophiko Simsive. Haar eerste pianolessen kreeg zij op 3-jarige leeftijd; met 11 jaar speelde zij Beethovens Tweede Pianoconcert, en met 15 jaar was zij de jongste leerling ooit toegelaten tot de Sweelinck Academie. Niet de minste dus om het podium op te nemen. Simsive won eerder onder meer het Princes Christina Concours en de GrachtenfestivalPrijs 2016, gevolgd door een residentie bij de daaropvolgende editie.

Deze vijf jonge musici, begeesterd en begaafd, delen het podium tijdens het slotconcert van het Kamermuziek Souvenirseizoen 2019-2020. Ontdek, beleef, ontmoet, en vergeet vooral niet te genieten.

  Programma:

  Beethoven

  Op. 18 No. 5”

  Korngold

  String Quartet No. 2

  Franck

  Piano Quintet

Foto 1: © Sophie Zhai, Foto 2: © Sara Wijzenbeek