donderdag 22 april 2021

BENNEWITZ QUARTET – GEANNULEERD

– Dit concert is geannuleerd! – Dat het Bennewitz kwartet zich tot de top van de kamermuziekwereld mag rekenen wordt niet enkel bevestigd door hun winst op competities te Japan en Italië, maar ook door hun recensenten. De Duitse vakpers roemt het kwartet voor het kleurenpalet, zuiverheid en structurele transparantie in uitvoering. Ook in Tsjechië zelf worden ze geprezen, met als hoogtepunt wellicht de prijs voor Beste Kamermuziek Performance 2019.
Sinds hun oprichting in 1998 hebben de vier musici zich op verschillende kamermuziekfestivals en -podia gepresenteerd doorheen Europa en de Verenigde Staten, telkens met een uitdagend programma. In 2012 en 2015 vertolkten ze Bartóks zes strijkkwartetten in Florence en Uppsala, en in 2014 de première van Hořínka’s ‘Songs of Immigrants’ in het Konzerthaus Berlin.

Afgelopen seizoen nam het Bennewitz Quartet de muziek op van vervolgde Joodse componisten zoals Hans Krása, Viktor Ullmann, Erwin Schulhoff en Pavel Haas. Deze componisten, verguisd en vergeten door de geschiedenis, hebben alle bestaansrecht naast Weense meesters als Haydn en Beethoven. Zo is Ullmanns kwartet een kleurrijk werk dat stilistisch tussen Dvořák en Janaček hangt. Ook Krásas Thema en variaties voor strijkkwartet kan daarbij gerekend worden. Beide componisten wisten een synthese te creëren van impressionistische en modernistische kleuren met Tsjechische volksmuziek maar zijn ons helaas vroegtijdig ontnomen door de Holocaust. Hun muziek echter klinkt nog eeuwig door dankzij musici zoals het Bennewitz Quartet.

  Programma:

  Haydn

  String Quartet no. 22 in G major op. 17 no. 5

  Krása

  Theme and Variations for String Quartet

  Ullmann

  String Quartet op. 46

  Beethoven

  String Quartet in A minor, Op. 132