maandag 01 maart 2021

ARTEMIS QUARTETT – GEANNULEERD

– Dit concert is geannuleerd! – Het Artemis Quartett is al 30 jaar lang een welbekend fenomeen in de klassieke muziek. Het kwartet – opgericht in hetzelfde jaar dat de Berlijnse muur viel – rust echter nog niet op de lauweren, integendeel! Met de frisse energie van twee nieuwe leden, Suyoen Kim op viool en onze nationale cello-trots Harriet Krijgh, snijdt het kwartet een nieuw hoofdstuk aan.
Hoewel een strijkkwartet normaliter geleid wordt door de 1e viool, weigert het Artemis Quartett deze verouderde traditie volmondig. Iedereen brengt de eigen persoonlijkheid en interpretatie aan in het ensemble, omarmd in het DNA dat Artemis na 30 jaar samenspel heeft gedistilleerd. Componist Merlijn Twaalfhoven omschreef het kwartet als volgt: “Artemis is een muzikale versafdeling, waar je nog eens wat verrassends voorgeschoteld krijgt.”

Afgelopen januari verscheen de documentaire ‘Artemis – The Neverending Quartet’, waarin de diepmenselijke kant van het kwartet tentoongesteld wordt: de turbulente jaren na de suïcide van Friedemann Weigle, het schuiven van tweede violist Gregor Sigl naar altviool, en het vertrek van cellist Eckart Runge, die het kwartet in 1989 had opgericht. De overgebleven Sigl en violiste Vineta Sareika verwelkomden de nieuwe energie van Krijgh en Kim dan ook met open armen: een match made in heaven.
Op het programma staan o.a. het gitzwarte en elegische 15e strijkkwartet van Shostakovich, arrangementen van Bach en het 13e kwartet van Dvořák: een kleurrijk hoogtepunt uit de 19e-eeuwse kamermuziek!

    Programma:

    Shostakovich

    String Quartet No. 15 in E Flat minor Op. 144

    Dvořák

    String Quartet No. 13 in G major Op. 106

Foto 1: © Felix Broede