Klik hier voor onze huidige coronamaatregelen.

Calidore6(c)sophiezhai
dinsdag 21 maart 2023

Sophiko Simsive & The Calidore String Quartet

Programma

C. Franck

pianokwintet

Mozart

String Quartet no 17 The Hunt

Beethoven

String Quartet Op. 135

Virtuositeit, muzikaliteit, beheersing; in onze zoektocht naar kwaliteit verliezen we ons maar al te vaak in deze grote woorden, een niet-aflatende drang om perfectie op het concertpodium te benoemen. Hoewel deze woorden ook van toepassing zijn op het Calidore String Quartet, ligt diens aanlokkelijkheid en kracht toch elders: genieten, van de muziek én van het uitvoeren.

Al sinds 2010 is het kwartet actief. De musici – violisten Jeffrey Myers en Ryan Meehan, altviolist Jeremy Berry en celliste Estelle Choi – brengen hun unieke dramatisch instinct naar de concertzaal, waarbij de klanken van snaar en boog vertaald worden naar conversaties, discussies: muzikaal duelleren. De energie spat van het podium af, van Bach tot Stravinsky, en valt duidelijk in de smaak van publiek en recensent.

Het Calidore kwartet – een amalgaam van Californië en ‘doré’, Frans voor ‘gouden’ – ontvangt de ene lovende recensie na de andere, aangevuld met een prijzenkast die menig musicus kan benijden: Grand-Prize op de M-Prize International Chamber Music Competition 2016, de Borletti-Buitoni Trust Fellowship Award, en een driejarige residentie bij de Chamber Music Society of Lincoln Center’s CMS Two reeks.

Vanavond spelen ze samen met Sophiko Simsive. De Georgische Sophiko werd door dirigent Lev Markis op 16-jarige leeftijd naar Nederland gehaald. Hij zag in haar een groot talent en Sophiko heeft
in Nederland dan ook met groot succes haar pianostudie afgerond. In 2018 vertrok Sophiko naar de Universiteit van Yale om bij prof. Berman te studeren. Ze leidt er inmiddels een eigen kamermuziekklas. Sinds september 2020 volgt ze de hoogste masteropleiding in New York aan de Manhattan School of Music. Sophiko won bij beide conservatoria de jaarlijkse prijs als beste pianoconcertvertolker. Calidore en Sophiko hebben elkaar leren kennen in Vibier, er was direct een klik. Je hoort dat ze elkaar prikkelen op muzikaal aansprekende wijze. U als publiek kunt dit meebeleven, horen en zien.

Wilt u geen concert meer missen? Kies dan voor een abonnement.

Nooit meer iets missen? Zet notificaties aan!