Klik hier voor onze huidige coronamaatregelen.

woensdag 16 november 2022

Severin von Eckardstein

Programma

G. Mahler: Klavierquartett a-Moll
R. Schumann: Klavierquintett Es-Dur op. 44
E. Elgar: Klavierquintett a-Moll op. 84
Al viermaal heeft Kamermuziek Souvenir u kunnen trakteren op Koningin Elisabethwinnaar Severin von Eckardstein. Telkens weer wist de pianist ons te verrassen met een fantastisch repertoire: solorecitals die betoveren, kamermuziekconcerten die begeesteren. Ook deze keer zien wij hem graag ons podium beklimmen, wederom omringd door de crème de la crème van de klassieke muziek.

Von Eckardstein leerde het klavier temmen aan het Berlijnse Conservatorium en wist zich verder te ontwikkelen bij klinkende namen als Alfred Brendel en Menahem Pressler (in 2018 nog bij ons te gast). Hij won naast het Koningin Elisabethconcours ook verschillende prijzen op de Leeds International, ARD-competitie en de Ferruccio Busoni-competitie te Bozen. Tevens is hij al verschillende malen gehuldigd om zijn interpretatie van hedendaags repertoire. Conclusie: zijn reputatie als vaandeldrager van een generatie Duitse pianisten is verdiend.

Op het programma staan slechts twee werken, maar dit zijn niet de minste. Het Klavierkwintet in G klein van Tanejev is minder bekend in Nederland maar wint gegarandeerd uw hart. Tanejev was bevriend met o.a. Tsjaikovski en Rimski Korsakov, die hem kenden als een meester in het vak Contrapunt. Zijn kwintet staat dan ook bol van de meeslepende melodieën die dramatisch in dialoog treden en elkaar continu verder stuwen.

Het Klavierkwintet van Edward Elgar is een enorm werk dat ondanks zijn lengte iedere seconde blijft boeien. In drie bewegingen gooit Elgar alles in de strijd om de luisteraar te verleiden: markante thema’s en motieven, intrigerende schijnbewegingen, muzikale dialogen, koralen, uitbarsting en verstilling met verschillende harmonische hoogtepunten die het hart doen bloeden.

Wilt u geen concert meer missen? Kies dan voor een abonnement.

Nooit meer iets missen? Zet notificaties aan!