Klik hier voor onze huidige coronamaatregelen.

Hannes minnaar pianist photo: marco borggreve
zondag 16 oktober 2022

Hannes Minnaar

Programma

Sjostakovitsj

24 Preludes en Fuga’s Op. 87

Meesterpianist Hannes Minnaar keert terug bij Souvenir met een zéér bijzonder werk: de 24 Préludes & Fuga’s van de Russische componist Dimitri Sjostakovitsj.

De uitvoering van dit gigantische pianowerk beslaat tweeënhalf uur. Deel één wordt gespeeld tussen 14.30 uur en 15.30 uur en het tweede deel duurt van 16.00 uur tot 17.30 uur. Een middag waarin je meegevoerd wordt in de gemoedsstemmingen van Sjostakovitsj die zo goed te horen zijn in deze muziek. Het is een uniek concert omdat het opus – vanwege de moeilijkheidsgraad en omvang – zelden geprogrammeerd wordt in de concertzalen. In de handen van één van de meest gelauwerde Nederlandse pianisten van deze tijd, belooft het een ware belevenis te worden.

Dat deze 24 Préludes en Fuga’s op Bachs ‘Das Wohltemperierte Klavier’ zijn geënt spreekt voor zich. Maar het is ook duidelijk dat Sjostakovitsj weinig interesse had in louter imitatie. Hij herinterpreteerde de 24 toonsoorten en de affecten die ze met zich meedragen: van een sprankelend klankenspel in A majeur tot een hartverscheurend lamento in E mineur. Het resultaat van dit alles is een werk met caleidoscopische trekken, als een bonte verzameling levens, indrukken en gedachten, wel of niet goed te ontcijferen, die aan de toehoorder in hoog tempo voorbij trekken. De omarming van het schone, afgewisseld door vlijmscherpe ironie, een bulderlach, een verstikte stem, maar in al zijn geledingen een magistraal opus met de 24 toonsoorten als uitermate krachtig vehikel.

Wilt u geen concert meer missen? Kies dan voor een abonnement.

Nooit meer iets missen? Zet notificaties aan!