Klik hier voor onze huidige coronamaatregelen.

Hannes Minnaar
donderdag 17 maart 2022

Hannes Minnaar

Programma

Nader te bepalen
Niet één maar twee Koningin Elisabeth-Laureaten dit seizoen! De laatste 15 jaar is Hannes Minnaar uitgegroeid tot een van de meest succesvolle pianisten uit onze contreien.

Nadat hij zijn studie succesvol beëindigde aan het Conservatorium van Amsterdam – een topprestatie die destijds met een 10 werd beloond – viel hij meerdere malen in de prijzen. Zo wist hij podiumplaatsen te behalen op internationale concoursen te Genève en Brussel, hetgeen hem internationale erkenning opleverde. Hij soleerde in zowel België als Nederland onder de baton van grootheden als Alsop, Blomstedt en De Waart.
Maar ook als kamermusicus is Minnaar een graag geziene gast, zowel in ensembles als op solorecitals, met een discografie die dit verder kracht bijzet.

Hij brengt werk van Schumann en Liszt, nieuw werk van Robert Zuidam, en Ravels Gaspard de la Nuit, een favoriet voor zowel publiek als uitvoerder. Schumann en Liszt waren pioniers van de romantische pianoliteratuur. Met name Franz Liszt dreef het niveau en techniek van zowel componisten, uitvoerders en het instrument zélf op! Het is de verbeterde techniek van uitvoerder en instrumentarium die de componisten van de vroege 20e eeuw, zoals Ravel of Debussy, in staat stelden verder te experimenteren. Op slechts een twintigtal minuten verkent Maurice Ravel nauwgezet de kleurmogelijkheden van het klavier. Zijn minutieuze, compositorische precisie, die hem van Stravinsky de bijnaam Swiss Watchmaker opleverde, vormt een uitdaging voor elke uitvoerder: elke noot is essentieel, structureel én timbraal. Zuidam heeft alle recht in dit goede gezelschap te vertoeven. Waar Minnaar als pianist de landgrenzen doorbreekt, doet ook Zuidam dat als componist met verschillende high-profile compositieopdrachten in Nederland en de VS. Zijn werk werd al eerder uitgevoerd door musici als Oliver Knussen, Reinbert de Leeuw en niet te vergeten: Hannes Minnaar.

HD youtube image

Wilt u geen concert meer missen? Kies dan voor een abonnement.

Nooit meer iets missen? Zet notificaties aan!