Klik hier voor onze huidige coronamaatregelen.

Slider andras schiff 1
woensdag 23 februari 2022

András Schiff

Programma

Nader te bepalen
Een fenomeen, een levende legende, maar vooral een opener van formaat: András Schiff komt naar Tilburg.

Voor het derde jaar op rij is de piano de hoofdrolspeler van onze seizoenopening. Waar voorheen o.a. Arcadi Volodos heeft geschitterd, is het nu de beurt aan de Hongaarse grootmeester. Zowel kenners als liefhebbers weten zijn interpretaties van Bach, Mozart of Beethoven te smaken, hetgeen hem verschillende accolades heeft opgeleverd. Recentelijk werd hij in 2006 tot erelid benoemd van het Beethoven-Haus te Bonn, ontving hij de Mozart-medaille van de Stiftung Mozarteum in 2012, en werd hij geridderd door Koningin Elisabeth II in 2014.

András Schiff begon op vijfjarige leeftijd met pianoles en studeerde aaneensluitend aan de Liszt-Academie bij onder meer György Kurtág, een van de grootste hedendaagse componisten. Ten slotte vervolgde hij zijn opleiding te Londen, bij George Malcolm.

Sindsdien heeft Schiff zich bewezen als een musicus met een onwezenlijk geheugen en een onmenselijke techniek. Schiff staat erom bekend gigantische recitals en cycli te spelen, zoals zijn uitvoering van alle 32 pianosonates van Beethoven, vervolgens opgenomen in Zürich en gereleased als box-set met maar liefst 11(!) cd’s in 2016. Daarnaast heeft hij talrijke andere albums op zijn naam staan, waaronder Schubert, Bartók, en Bachs Engelse suites, in 1990 bekroond met een Grammy. De maestro is een graag geziene gast bij zowat elk groot orkest, als solist, spreker, én als dirigent: zijn moeiteloze, doch nooit trivialiserende speelwijze nodigen het publiek uit de buitenwereld te vergeten.

HD youtube image

Wilt u geen concert meer missen? Kies dan voor een abonnement.

Nooit meer iets missen? Zet notificaties aan!