programma

Woensdag 8 november 2017

MILOŠ GOUKA PIANO

Miloš Gouka werd in Niš in voormalig Joegoslavië geboren; hij studeerde piano aan het conservatorium in Tilburg bij Bart van de Roer, waar hij in 2006 cum laude afstudeerde. Vervolgens studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen bij Levente Kende, wederom met groot succes. In 2011 won hij een Huygensbeurs om in Noorwegen piano te studeren bij Håkon Astbø aan de Universiteit van Stavanger.

Gouka is laureaat van een groot aantal competities en festivals, waaronder de eerste prijs van de concertserie ‘Koffie aan de Piano’ in ’s-Hertogenbosch in juni 2008, de Labberté-Hoedemakerprijs op het internationale muziekfestival ‘Peter de Grote’ in augustus van hetzelfde jaar, en een gedeelde derde plaats en publieksprijs op het IBLA Grand Prize International Music Competition in Sicilië in juli 2009. Hij is regelmatig te horen op concertpodia in zowel Noorwegen, waar hij woont, als in Nederland, waar hij in januari 2012 zijn debuut in het Concertgebouw in Amsterdam gaf. Ook kwam in 2013 zijn debuut-cd uit met Chopins 24 Preludes, die door de recensent Thijs Bonger beschreven werd als een opmerkelijke debuut-cd van de jonge Nederlands-Servische pianist Miloš Gouka, die Chopins reeks van 24 preludes opus 28 zo vertolkt dat je rechtop in je stoel gaat zitten. Door zijn transparante manier van spelen zet hij Chopins super originele tegenstemmen en ritmes even in de schijnwerpers. Daardoor worden de preludes nieuw en fris, als na een regenbui.

Goukas programma is net zo internationaal georiënteerd als hijzelf. Hij opent met zeven korte stukken van de KroatischServische componist Marko Tajčević, die waarschijnlijk zijn meest populaire stukken zijn. Het tweede stuk is Ludwig van Beethovens laatste sonate voor piano, waarin hij zich zo experimenteel voordoet dat sommige luisteraars bepaalde passages in het tweede deel als Boogiewoogie zullen horen. Na de pauze volgen twee werken van formaat: Franz Liszts enige pianosonate, waarin hij Beethoven duidelijk naar de kroon steekt. En als kers op de taart de tweede Hongaarse Rapsodie in het arrangement van Vladimir Horowitz, dat wonderbaarlijk genoeg nog net wat virtuozer is dan het origineel.

Download het programmaboekje

    Programma:

  • M. Tajčević (1900-1984) 7 Balkan Dances
  • L. van Beethoven (1779-1927) Sonate opus 111
  • Maestoso - Allegro con brio e appassionato
  • Arietta: Adagio molto semplice e cantabile
  • F. Liszt (1811-1886)Sonate in B minor S.178
  • F. Liszt (1811-1886) / V. Horowitz (1903-1989)Hongaarse rapsodie nr. 2
Kaarten bestellen